dilluns, 5 de maig del 2008

A qui podríem copiar-ho

L'Agència de Residus de Catalunya es planteja regular les alternatives al consum de bosses de plàstic 05/05/2008
S’ha encarregat una anàlisi sobre les alternatives jurídiques i econòmiques per reduir el consum de bosses de plàstic

La iniciativa és paral•lela a les negociacions amb la distribució alimentària estatal per arribar a un acord de reducció de consum


L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) –del Departament de Medi Ambient i Habitatge– ha encarregat un estudi sobre les alternatives jurídiques i econòmiques de què disposa l’Administració catalana per regular la reducció del consum de bosses de plàstic. Les possibilitats amb què es treballa d’entrada són quatre: a) fixar algun tipus d’impost que en gravi el consum, com ha fet Irlanda; b) retornar al consumidor el cost de la bossa de plàstic que no s’endugui, com és el cas dels supermercats del grup català Bon Preu; c) prohibir-ne la distribució gratuïta i, per tant, fer pagar al consumidor el cost de la bossa de plàstic que agafi (mesura anunciada per Londres), i d) prohibir totalment la distribució de bosses de plàstic a tots els comerços (el cas de la Xina). Qualsevol de les quatre alternatives requereix una regulació mitjançant llei, que l’ARC impulsa a partir de la seva competència en matèria de prevenció.

La sol•licitud d’aquest informe es fa de manera paral•lela a les negociacions en curs entre l’Agència i la distribució alimentària estatal, per arribar a un acord de reducció del consum d’aquest producte. De moment, l’únic conveni signat ha estat amb el grup de supermercats català Bon Preu, amb qui el mes de febrer de 2008 el Departament de Medi Ambient i Habitatge va establir un pacte per a la reducció del consum de bosses de plàstic. L’ARC segueix apostant per un conveni d’abast estatal en aquest sentit, si bé comença a valorar les possibilitats d’una regulació legal per assolir els objectius del seu Programa de gestió de residus municipals de Catalunya 2007-2012: la reducció del consum de bosses en un 30% per al 2009 i en un 50% per al 2012.

L’objectiu d’aquesta iniciativa continua sent dissuadir el consum indiscriminat de bosses de plàstic, acció que l’Agència de Residus de Catalunya vol dur a terme conjuntament amb el sector econòmic.

Un 2% del residu municipal

Les bosses de plàstic suposen aproximadament el 2% dels residus municipals que es produeixen a Catalunya. Segons un estudi encarregat per l’Agència de Residus de Catalunya al final de 2006, l’estimació de consum a Catalunya és de 10 milions de bosses setmanals. Entre els seus impactes destaca el consum de recursos i d’energia, i les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, i suposen un impacte visual en el medi ambient i un perill per a la fauna quan s’abandonen incontroladament. D’altra banda, han esdevingut símbol del consum indiscriminat.

Diversos països i ciutats d’arreu del món, com ara Austràlia, Irlanda, França i, recentment, la ciutat de Londres estan prenent mesures diverses per frenar el consum i fomentar la reutilització de les bosses de plàstic. L’Agència de Residus de Catalunya disposa del Conveni de prevenció de residus municipals des de l’any 2002, per impulsar projectes de prevenció de residus municipals amb entitats públiques i privades de Catalunya. Des de l’any 2004, l’Agència ha donat suport a 115 projectes d’ens locals, entitats sense ànim de lucre i universitats que inclouen actuacions per a la reducció de les bosses de plàstic d’un sòl ús.

Des del mes de març de 2006, l’Agència de Residus de Catalunya està treballant per assolir un acord voluntari amb la distribució alimentària, a fi d’implantar mesures de reducció de manera voluntària en l’àmbit dels envasos, especialment de les bosses de plàstic.


Agència de Residus de Catalunya
Departament de Medi Ambient i Habitatge

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Me parece la iniciativa adecuada. No podemos frenar el crecimiento brutal de envases (sean bolsas u otro tipo) si no legislamos.

Els Verds d'Alaquàs. ha dit...

Esta iniciativa o similar la llevamos els verds como programa electoral en las ultimas generales, parece que en Cataluña se aplicara.
El tema de las bolsas es una cuestión de marketing por que las bolsas llevan el logo del comercio incorporadas, por eso las regalan para que asocien a esa persona cuando va por la calle con una bolsa en la mano con ese comercio, he incitar a el consumo en ese comercio es una técnica de publicidad.
También las bolsas se llevan a casa donde permanecen hasta que son recicladas o simplemente desechadas, pero en todo momento tenemos a la vista los logos de los comercios, que incitan a el consumo.
Hasta dentro de los contenedores de reciclaje son un reclamo.

elfriki ha dit...

Esas bolsas son una superficialidad innecesaria, como tantas otras cosas, absurda y destructiva. Yo apoyaría una iniciativa que implicara la eliminación total. Creo que es tiempo de ser un poquito más valientes en la toma de decisiones, lo difícil para los políticos es dejar de pensar a corto plazo en los posibles daños colaterales.

Els Verds d'Alaquàs. ha dit...

Esta claro que esto tiene que cambiar, que no vamos bien, hay muchas formas de hacerlo, pero la sociedad es la que tiene el poder, de cambiar las cosas en las elecciones.
Cambiando el voto hacia políticos que no tienen marcadas las pautas de actuación de antemano por los grupos de poder.
Con ideas frescas y salir de los roles ya preestablecidos.