dimarts, 2 de febrer del 2010

El XII congrés d´Els Verds



Voro Torrijos i Tàrrega




Com que els mitjans de comunicació són una miqueta peresosos a l´hora d´explicar notícies sobre l´ecologisme polític –tot i que aquest és el diari que més se´n fa ressò–, aprofitaré l´avinentesa per fer-ne cinc cèntims sobre la darrera cita, que ha tingut lloc a l´estat espanyol. Justament a Torrevella, s´acaba de celebrar el XII congrés Confederal dels partits verds; un aplec que n´ha reunit representants de tots els cantons de la pell de brau i que hi ha fixat una estratègia per a arribar a viure un futur més verd, més just i més ecològic en el camí d´assolir l´espai polític suficient per tal de fer-ho factible.
El moment en què vivim és decisiu. Per una banda, la crisi ambiental ha passat al primer pla que calia, si més no, en l´agenda política mundial; una altra cosa és la contundència i l´eficiència de la resposta. Després de més de dues dècades de lluita del moviment verd i ecologista, per fi s´ha aconseguit un nivell de conscienciació de la població tan important com per a començar a posar entre l´espasa i la paret els poders fàctics per tal que deixen de perdre el temps i responguen a les exigències populars de canvis en profunditat, tan urgents com necessaris. Ja vorem si arriben a despertar-los de la letargia, abans que no siga massa tard.
Per l´altre cantó, la crisi social produïda pel crac del model de desenvolupament insostenible predominant al planeta, que està posant en qüestió la mateixa supervivència de la població mundial, que ha de suportar uns índexs cada vegada més elevats de pobresa. Una fallida que els països espoliats pateixen de manera crònica i que té l´exponent més significatiu en la menyspreada població d´Haití, per a vergonya de l´anomenat primer món, i en especial per a l´estat francés i el ianqui que l´han anat deixant en la ruïna més absoluta. I pel que fa a les nostres contrades, un situació que toca la porta a un replantejament general del model econòmic, social i polític actual, basat en el creixement, la destrucció, l´especulació, la deslocalització i la insostenibilitat. Després de negar la crisi ambiental i econòmica, ja no hi ha excuses per a no encetar polítiques de redreçament ecològic, que tinguen com a principi general la relocalització i la suficiència.
Per tal d´impusar aquest canvi de rumb, la Confederació d´Els Verds pretén aglutinar la força social i política necessària per a un canvi de paradigma en consonància amb els nostres col·legues del Partit Verd Europeu, que tant d´èxit han tingut en les darreres eleccions. La nostra intenció és iniciar un procés de braços oberts cap a totes les organitzacions i col·lectius actius de l´ecologia política, que faça possible la sinergia que cal per fer un salt qualitatiu en el panorama polític espanyol.Així mateix, oferir alternatives viables i contrastades que frenen definitivament el canvi climàtic i impulsen des de la base un nou ordre econòmic i social que comence per una radical empenta a la producció d´energies netes i renovables, un model de ciutat a la mida de les persones i no dels vehicles motoritzats, una fiscalitat justa i ecològica, la suficiència i la sobirania alimentària. una veritable participació democràtica que faça realitat el govern dels pobles i de les persones... En definitiva, emprendre un futur que, ineludiblement, haurà de ser verd o, senzillament, no serà.


Els Verds del País Valencià