dimarts, 17 de novembre del 2009

l'Any Hernandiano 2010


COMUNICAT DE PREMSA

Els Verds del País Valencià anuncien la presentació en els municipis valencians d'una moció al Ple proposant que els Ajuntaments s'adhereixin a la proposta per a la rehabilitació i la reparació de la memòria de Miguel Hernández, com han demanat la família i la Comissió Cívica d'Alacant per a la Recuperació de la Memòria Històrica.

Fa unes setmanes, la Diputació d'Alacant va aprovar una moció semblant demanant la reparació i rehabilitació de la seva memòria, ja que encara dura la condemna a penar de mort per revolta militar imposada el 18 de gener de 1940 i commutada el 9 de juliol del mateix any per la de 30 anys i un dia, tal com consta en el sumari 21.001. Aquest fet contrasta amb el valor de la seva obra, personalitat i llegat moral i amb els reconeixements i distincions que ha rebut a títol pòstum en els darrers anys per part de nombroses institucions i entitats-com el nomenament de Fill Predilecte d'Oriola el 28 d'octubre de 1987, el nomenament de Doctor Honoris Causa per la Universitat Miguel Hernández en 1998 o la recent aprovació en el plenari de la Diputació de l'obertura de l'expedient per al seu nomenament com a Fill Predilecte de la Província.

De fet, els Regidors del Grup Municipal dels Verds als Ajuntaments de Torrevieja i Orihuela ja han presentat aquesta moció, i així ha aparegut en els mitjans de comunicació en els últims dies.

Per a Els Verds amb l'Any Hernandiano 2010 en portes, així declarat pel Congrés dels Diputats, la rehabilitació de la memòria d'una persona condemnada per la seva militància política és un deure ineludible en una societat democràtica. Per això, Els Verds, a més d'haver-se adherit a la petició que públicament va fer la família del poeta fa uns dies, presentarem aquesta moció perquè els ajuntaments valencians, en representació de tots els ciutadans s'uneixin a aquesta justa reivindicació.

Al mateix temps anuncien que han demanat a la Confederació de Los Verdes -European Green Party, a la qual pertanyen a nivell estatal, que participen d'aquesta acció , al temps que insten a la resta de forces democràtiques amb representació en els ajuntaments a presentar la moció per a la qual cosa posen a la seva disposició una moció tipus.

MOCIÓ

---------------------------------------, en representació del Grup Municipal de ---------------------- presenta la següent moció de conformitat amb l'article 97.3 en relació amb el 91.4 del Reial Decret 2568/86 pel qual s'aprova el Reglament d'Organització, funcionament i règim jurídic de les entitats locals .

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

Atès que el passat 30 d'octubre es va celebrar el 99 aniversari del naixement del poeta Miguel Hernández i l'any 2010 ha estat declarat "Any Hernandiano" pel Congrés dels Diputats.

Atès que la rellevància de la seva obra, personalitat i llegat moral està fora de tot dubte com així ho testifiquen els importants honors i distincions que ha rebut a títol pòstum en els darrers anys per part de nombroses institucions i entitats -com el nomenament de Fill Predilecte d'Oriola el 28 d'octubre de 1987; el nomenament de Doctor Honoris Causa per la Universitat Miguel Hernández en 1998 o la recent aprovació en el plenari de la Diputació de l'obertura de l'expedient per al seu nomenament com a Fill Predilecte de la Província.

Atès que, tot i aquests reconeixements, encara pesa sobre la seva memòria la condemna a penar de mort per revolta militar imposada el 18 de gener de 1940 i commutada el 9 de juliol del mateix any per la de 30 anys i un dia, tal com consta en el sumari 21.001.

Atès que la Llei de la Memòria Històrica, aprovada el 31 d'octubre del 2007, obre la porta a la reparació i rehabilitació de la memòria de totes les víctimes del franquisme.

Per tot el dalt exposat el Ple Municipal,

ACORDA

Mostrar la seva adhesió a la petició de reparació i rehabilitació de la memòria de Miguel Hernández.

Comunicar l'adhesió d'aquest Ajuntament a la família i hereus de Miguel Hernández i a la Comissió Cívica per la Recuperació de la Memòria Històrica d'Alacant.

--------------- a ------------- de novembre 2009