dimarts, 27 de desembre del 2011

Els Verds fan una crida a una àmplia mobilització de la ciutadania valenciana contra la ubicació del dipòsit de residus nuclears a Zarra

Els Verds fan una crida a una àmplia mobilització de la ciutadania valenciana contra la ubicació del dipòsit de residus nuclears a Zarra. 27/12/2011

Joan Francesc Peris, portaveu d’Els Verds del PV: “Davant de les informacions de la premsa de la recomanació del govern eixint del PSOE a Rajoy d’ubicar el cementeri nuclear a Zarra, els dirigents del PSPV o els que el volen renovar hauran de deixar ben clara la seua posició”.

Els Verds del PV han encès totes les alertes davant de les notícies publicades en la premsa de la possible recomanació del govern eixint del PSOE feta al nou govern del PP d’ubicar el dipòsit centralitzat de residus nuclears de tota Espanya a Zarra, en territori valencià.

“És l’opció més costosa econòmicament, doncs és molt més barat deixar els residus radioactius en superfície i en sec en cada Central Nuclear, que construir un dipòsit centralitzat i no s’entén que després d’anunciar tanta austeritat i retalls en despesa pública es mantinga aquest projecte” ha dit Peris.

D’altra banda, Els Verds del PV consideren que centralitzar tots els residus nuclears generats a Espanya suposa la creació permanent d’un transport altament perillós per les carreteres espanyoles de residus, molts d’ell, d’alta activitat radioactiva que suposaria la multiplicació innecessària de perills d’accidents nuclears. A més, l’opció per l’energia nuclear de Rajoy, verbalitzada contundentment al debat d’investidura, suposaria l’arribada constant de residus nuclears al dipòsit centralitzat, convertint a la zona on s’ubique el dipòsit en una autèntica “bomba radioactiva” cada vegada més potent i perillosa.

Els Verds del PV reclamen que els actuals dirigents del PSPV, Alarte i tots aquells que aspiren a la seua renovació, estan obligats a manifestar si estan d’acord amb aquest “regal de Nadal” que Zapatero ha encomanat per als valencians a Rajoy en el traspàs del Govern. “Els socialistes valencians hauran de dir-li clarament a la ciutadania valenciana si estan d’acord en la ubicació del dipòsit de residus nuclears a Zarra o el rebutgen. No es pot ésser partidari de l’energia nuclear i voler ser d’esquerra en el segle XXI” ha dit Peris.

Els Verds del PV promouran i participaran activament en la posada en marxa d’una àmplia mobilització de la ciutadania valenciana contra la més que possible ubicació del dipòsit nuclear a Zarra i per la substitució programada i urgent de l’energia nuclear per les energies renovables. “La producció d’energia elèctrica a Espanya està sobredimensionada i seria perfectament factible tancar totes les centrals nuclears el 2020 sense cap problema d’abastiment” ha dit el portaveu d’Els Verds valencians.

Els Verds recorden els informes científics que estan alertant dels milers de càncer que es patiran als EUA com a conseqüència de la radioactivitat contaminant de Fukushima i es pregunten quants càncers hauran estat provocats per Txernòbil a Europa i, en concret, a Espanya. “És un crim contra l’espècie humana mantenir en funcionament les centrals nuclears” ha conclòs en les seues manifestacions Joan Francesc Peris.