dissabte, 21 de febrer de 2009

carnestoltes 2009


ORGANITZA MOROS, CRISTIANS I PEROLERS D’ALAQUÀS

DATA: 28 FEBRER 2009

19:30 h. desfile des de El Gonga al
Poliesportiu El Bovalar i revetlla a partir de les 23:30h.

divendres, 20 de febrer de 2009

El món segons Monsanto


El proper divendres 20 de febrer, l'Ateneu d'Aldaia es complau en convidar-vos a la jornada de debat sobre alimentació i manipulació genètica. Aquesta començarà a les 19:00 hores amb el passe del vídeo "El món segons Monsanto", un document visual de la diretora francesa Marie-Monique Robin que tracta la història del principal fabricant d'organismes genèticament modificats i els perills que aquesta empresa aboca sobre la salut. Una mirada diferent a aquesta qüestió que pretén generar debat i consciència sobre un dels assumptes cabdals de les lluites del nostre segle.

La jornada es completarà amb un sopar i una nit de festa a la qual està convidat tothom.

Per a més informació: http://www.ateneualdaia.tk/


C/Mestre Adolf Sáez 27


Mostra un mapa més gran

dijous, 19 de febrer de 2009

La Fundació per a la Prevenció de Residus i Consu Responsable

La Fundació per a la Prevenció de Residus i Consu Responsable coordina la Xarxa Catalana de Comerços Respectusos amb el medi ambient i presenta els diferetns criteris amb aquest vídeo.

dimecres, 4 de febrer de 2009

DRET AL CONSUM DE PRODUCTES ECOLÒGICS.


DRET AL CONSUM DE PRODUCTES ECOLÒGICS.

Els Verds del País Valencià volem encetar el nou any 2009 amb una campanya tan saludable com necessària per a la nostra població: reivindicar el dret a poder accedir a una alimentació ecològica des de qualsevol indret de la nostra geografia. Per a la qual cosa, tenim la intenció de fer arribar als diferents responsables de la comercialització de productes alimentaris (mercats, supermercats i hipermercats), la sol•licitud perquè facen tot el possible per tal de col•laborar a garantir que tothom puga accedir al divers ventall de productes ecològics bàsics, tant frescos com elaborats, i així posar-nos al mateix nivell en què es troben la majoria dels països europeus en aquesta matèria, tan essencial per a la salut de les persones i del planeta.
Els Verds pensem que poder optar a una alimentació ecològica és un dret bàsic i cal fer-lo efectiu per tal que els consumidors i les consumidores puguem accedir-hi de manera normalitzada i generalitzada.
L’accés a una alimentació ecològica és un fet creixent en els països de tota Europa, en relació als quals l’estat espanyol es troba molt desfasat, amb un desnivell negatiu bastant important. Es dóna el cas que l’estat espanyol és un dels més importants productors i un dels més pobres consumidors de productes ecològics. El fet de tenir-los més a prop facilita molt l’abaratiment dels preus i la reducció de la petjada ecològica, per la qual cosa les possibilitats que s’obren per als aliments ecològics són immillorables.
En aquest sentit, podem fer possible una important contribució al desenvolupament de la capacitat productiva ecològica a partir d’un consum generalitzat a tots els mercats i supermercats, només cal prendre les decisions comercials i politiques escaients.
Actualment, són molt pocs els mercats on es distribueixen aliments ecològics. De cooperatives de distribució de productes ecològics, n’hi ha per la majoria de comarques de la nostra geografia. Potser siguen els llocs de venda més complets des de tots els punts de vista, tant pel nivell de participació de les persones usuàries, com per la tasca cultural que hi aporten amb els seus projectes.
D’altra banda, hi ha les botigues herbolàries que com a complement a les seues vendes tenen normalment alguns productes envasats i de vegades fan venda directa d’hortalisses ecològiques de temporada de producció agrícola propera.
Així mateix, grans superfícies com Carrefour, Alcampo o El Corte Inglés tenen a la venda una reduïda varietat de productes bàsics de producció ecològica i fins i tot en produeixen amb marca pròpia.
Pel contrari, els supermercats més arrelats a les poblacions valencianes, pel gran nombre de botigues escampades pertot arreu i pel volum de facturació, com ara Consum o Mercadona, no tenen a la venda cap producte de conreu ecològic. Justament, dues empreses valencianes són les que menys col•laboren en el fet de facilitar a la població valenciana el dret a poder consumir de manera sana i sostenible.

AVANTATGES DE L’ALIMENTACIÓ ECOLÒGICA.
10 raons per a consumir productes de cultiu ecològic:

1. Consumir productes ecològics és preocupar-se per la nostra salut. Els productes que s’obtenen d’una agricultura convencional sofreixen modificacions en la seua composició orgànica, les quals tenen efectes marcats i constants per a la nostra salut. Segons els especialistes en nutrició, la gran part de les malalties degeneratives tenen origen en l’alimentació.
2. Els aliments ecològics tenen els nutrients precisos i conserven un equilibri en sals minerals i oligoelements d’acord a les nostres necessitats.
3. Els cereals integrals haurien de ser de cultiu ecològic, ja que en l’agricultura convencional, en ser tractats amb productes sintètics, els tòxics s’hi acumulen amb molta quantitat.
4. Els aliments mantenen el seu gust autèntic i com que tenen un cicle natural, sense alteracions, es conserven més i millor.
5. Quan consumim aliments de cultiu ecològic, estem col•laborant amb la conservació del Medi Ambient i evitem la contaminació de la terra, de l’aire i de l’aigua.
6. Ajudem a l’estalvi energètic. En el cultiu i en l’elaboració del producte ecològic s’aprofita el màxim de recursos renovables. Per a l’obtenció d’un producte no ecològic es precisen fins a més de 10 calories per cada caloria obtinguda en forma d’aliment.
7. Els productes de cultiu ecològic, per no contenir substàncies artificials, són assimilats correctament per l’organisme sense alterar les funcions metabòliques.
8. El consumidor o la consumidora de productes ecològics de proximitat, a través de la seua elecció responsable, contribueix a la independència d’agricultors i d’agricultores i a la creació de llocs de treball.
9. L’autentica economia domèstica ha d’estar en funció d’una correcta i saludable nutrició. Els productes ecològics no resulten més cars per a l’economia familiar i, a més a més, el seu contingut en nutrients per unitat de pes és superior al dels convencionals, ja que se n’han de consumir en menys quantitat.
10. Demanar productes de conreu ecològic és una elecció responsable que pot aconseguir canvis en l’activitat d’empreses i administracions en impulsar-les cap a mètodes i productes més respectuosos amb el medi i la salut de totes les persones.

PROPOSTES VERDES PEL DRET A UNA ALIMENTACIÓ ECOLÒGICA

Des de la nostra perspectiva de persones consumidores i defensores de la producció i de la comercialització d’aliments ecològics i com a partit compromés de manera inequívoca amb el medi ambient i la salut de les persones, volem fer públic el nostre malestar pel poc interés que els poders públics i els comerços en general demostren en relació a fer realitat el dret de qualsevol persona a consumir productes d’origen ecològic. És trist i decebedor el gairebé inexistent impuls que hi realitzen i el nul pressupost que dediquen per tal de promocionar el consum d’aquest tipus de productes tan necessaris per a l’equilibri personal i natural.
Per tot açò, volem fer propostes fàcils de dur a terme en els dos sectors fonamentals implicats, per tal de fer possible la normalització d’un consum de productes ecològics que ens pose al mateix nivell, com a mínim, dels països del nostre voltant.
Pel que fa a l’administració pública, exigir que cada ajuntament dedique un pressupost mínim per a desenrotllar projectes a favor de la producció local, del seu consum i de la seua comercialització ecològica. En moments de crisi econòmica, la potenciació de la producció d’aliments ecològics en clau de proximitat és bàsica per a poder avançar per un altre camí més lògic i coherent amb la recuperació de llocs de treball productius i sostenibles, així com per a frenar la degradació de l’horta periurbana amenaçada per la devoradora especulació urbanística.
En aquesta línia, caldrà que els ajuntaments tiren endavant tallers d’agricultura ecològica que facen possible la revalorització de la professió i creen les bases per a una continuïtat generacional, que s’està perdent. La municipalització de terres fèrtils abandonades és fonamental per a fer possible aquesta tasca, alhora que pot resultar efectiva per tal de deixar-ne en mans de totes aquelles persones que vulguen fer agricultura ecològica per a l’autoconsum. Ens consta que en ajuntaments on s’han encetat experiències dels anomenats “horts d’oci”, les sol•licituds han estat en un nombre veritablement espectacular. Hi ha una cultura agrícola que cal mantenir i són desenes i desenes les persones disposades a col•laborar en aquestos projectes, tot aportant la seua experiència i la seua capacitat transmissora de coneixements.
Així mateix, els ajuntaments i l’administració autonòmica han de col•laborar per a fer possible la introducció d’aliments ecològics als menjadors escolars, als centres i residències de persones majors, als hospitals i a tots els centres que depenguen de la seua titularitat. Experiències d’aquest tipus existeixen molt a prop de nosaltres, com ara a Andalusia, on des de l’any 2005 es desenrotlla un programa de divulgació i d’introducció d’aliments ecològics als col•legis públics, residències i hospitals.
Els mercats, com a espais de titularitat pública, haurien de proporcionar parades gratuïtes per tal de reduir els costos de comercialització, que per provindre d’una producció a menor escala i per a fer possible uns jornals justos, normalment tendeixen a encarir-se. La introducció dels aliments ecològics als mercats és una manera singular de lluitar contra l’especulació alimentària, ja que contribueix a fer realitat l’accés de la població a uns preus normalitats en relació a l’agricultura industrial.
Pel que fa als supermercats de barri, algunes cadenes implantades a tota Europa com ara Dia, Lidl o Aldi, que ja subministren un bon percentatge de productes ecològics a països com Alemanya, Àustria o França, ho tenen molt més fàcil a les nostres contrades, sobretot perquè es troben molt més a prop de la producció bàsica. Així mateix, els establiments de procedència valenciana, com ara Consum i Mercadona, que ni tan sols sembla que s’ho plantegen, haurien d’assumir el repte i la responsabilitat que significa promoure i garantir a les persones que en són usuàries, una gamma bàsica de productes ecològics frescos i envasats locals i comarcals.
Per últim, tot i que els supermercats i les grans superfícies són l’exponent màxim de la globalització capitalista alimentària, pensem que, mentre la seua existència siga encara indefugible, com a mínim els hem d’exigir un mínim de responsabilitat amb la producció ecològica local i facilitar a les persones que en són usuàries productes ecològics frescos i envasats de proximitat.
Per tot açò, tenim la intenció de fer arribar a tots els sectors implicats les nostres propostes a través de cartes i entrevistes per tal de fer més efectiva la nostra campanya. Així com anem realitzant aquestes tasques anirem informant la població mitjançant els mitjans de comunicació al nostre abast.

Voro Torrijos. ELS VERDS DEL PAÍS VALENCIÀ